Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Vožnja v hladilniku
Klimatska naprava
Vožnja v hladilniku
Vožnja v hladilniku
26.03.2024 12:15

Temperatura prostora, v katerem živimo in delamo, je v sodobni civilizaciji še kako pomembna.

Artur Švarc

Enako tudi, ko gre za vožnjo avtomobila. Danes, ko je klimatska naprava skoraj samoumevna v vsakem domu, da o avtomobilih ne govorimo, se zdi smešno, da smo se šele pred nekaj desetletji skoraj vsi vozili s »Dolšiba klimo«, s spuščenimi okni. Kar je rešilo problem vročih poletnih mesecev, vsaj do neke mere, prineslo pa kup drugih težav, od sinusov do kakega prehlajenega živca. Za bolj občutljive je bilo tu klasično hlajenje z ventilatorjem, seveda pa je imelo prenašanje 30- in večstopinjske obmorske vročine v notranjost nasproten učinek.

Danes praktično ni avtomobila, ki ne bi imel klimatske naprave, če ni serijsko, pa je pri tistih nekaj izjemah na voljo za doplačilo. Kar je spet veliko nasprotje tega, ko se je človeštvo še vozilo na vozovih in je po potnikih pač padalo vse, kar je narava imela na zalogi. To se je spremenilo s prvimi povsem zaprtimi kočijami (in pozneje avtomobili), blagodejno rešitvijo v hladnejših mesecih, v poletnih pa malo manj.  Ali pač? Že leta 1884 je ameriški izumitelj William Whiteley prišel na bistro idejo in v poseben prostor pod dnom kočije namestil ledene bloke. Posebna vetrnica, ki jo je poganjala sprednja os, je potem pihala zrak čez ta led in v kočijo. Kolikor je ta rešitev genialna, je tudi trapasta, a je bil vendarle začetek nečesa novega – nenazadnje klimatska naprava še danes vodi zrak čez ohlajen element.

Cadillac je 1930 na zadek avtomobila poskusno namestil kar Kelvinatrorjev hladilnik.

Cadillac je 1930 na zadek avtomobila poskusno namestil kar Kelvinatrorjev hladilnik.

In potem so prišli avtomobili in spet, kje drugje kot na oni strani Atlantika, je proizvajalec hladilnikov Kelvinator (ime ni izmišljeno, prosim lepo, še vedno obstaja kot del Elektroluxa) na zadek Cadillaca leta 1930 namestil modul iz hladilnika. 370-vatno hladilno enoto je poganjal majhen motorček z nekaj več kot kilovatom moči. Vse skupaj je ostalo zgolj pri eksperimentu, a ne za dolgo. V naslednjih letih so proizvajalci eden za drugim začeli razvijati zaprt sistem hlajenja (in ogrevanja) avtomobila.

Na koncu je bil Packard tisti (v tem obdobju je veljal za ameriški Rolls-Royce), ki je 1939 predstavil prvi avto s klimatsko napravo. To so izdelovali in pod motorni pokrov vtaknili pri zunanjem izvajalcu Bishop & Babcock Co., a pod skrbnim nadzorom Packardovih mož. Od 1940 do 1942 je Packard prodal 1500 avtomobilov s klimatsko napravo. Tudi General Motors ni zaostajal veliko in samo leto pozneje, 1941, so prodali 300 hlajenih Cadillacov.

Packard je bil prvi proizvajalec, ki je v avto dodal klimo.

Packard je bil prvi proizvajalec, ki je v avto dodal klimo.

Ti prvi sistemi niso bili idealni. To pomeni, da iz zunanjosti ni prihajal svež zrak, pač pa je ta krožil iz notranjosti preko hladilnega sistema in nazaj. Če si predstavljate potnike, ki kadijo vsak svoj cigaret ali nekoga, ki je pravkar pomalical kako mehiško kosilo, potem … ne, raje ne bomo. Tudi hladilne reže ki so bile nameščene v prtljažniku, so odškrnile udobje vožnje – zaradi temperaturne razlike so imeli potniki zadaj kmalu rosne hrbte. In za konec, kar je sploh najbolj zabavno, prve klimatske naprave niso bile nastavljive. Imele so le stikalo za vklop in izklop in odvisno od modela, niti tega ne, pač pa je bilo treba pod motornim pokrovom sneti poseben pogonski jermen. Ampak za vse, ki so si to novotarijo lahko privoščili, je bilo hladno potovanje boljše kot prekomerno potenje.

V času druge svetovne vojne so bili tudi največji proizvajalci zaposleni s »pametnejšimi« rečmi kot razvoj avtomobilov, še posebej pa komponent za udobje. A čim se je norija končala, je razvoj spet prestavil v najvišjo prestavo, pa tudi cela množica neodvisnih proizvajalcev je pripravila svoje rešitve, ki jih je bilo mogoče naknadno vgraditi v vse takratne avtomobile. Za široke množice pa je bila klima na voljo šele takrat, ko je proizvajalec avtomobilov Nash (ki je do takrat prevzel Kelvinator) 1954 ponudil rešitev za 395 dolarjev s precej čudaškim imenom – Vremensko oko. Pa precej bolj uporabnim gumbom za nastavljanje temperature. Vse ostalo pa je, spet, zgodovina.

Nashov Weather Eye je bila prva masovna klimatska naprava. Ob ventilatorju se je dalo preklopiti med hlajenjem in ogrevanjem, tretje stikalo pa je pihalo vroč zrak na šipo.

Nashov Weather Eye je bila prva masovna klimatska naprava. Ob ventilatorju se je dalo preklopiti med hlajenjem in ogrevanjem, tretje stikalo pa je pihalo vroč zrak na šipo.

70 let pozneje sicer še vedno trpimo zaradi klim – kar lep del voznikov čez poletje zaradi neznanja ustreznega nastavljanja tega nepogrešljivega dodatka, trpi zdravje. Ali je temperatura prenizka glede na zunanje okolje, ali pa preprosto hladni zrak usmerijo direktno na telo, kar spet privede do kakih neželenih vnetij mišic in živcev. Je pa klimatska naprava postala nepogrešljiv del udobja in funkcionalnosti sodobnih vozil, saj potniki niti malo niso več odvisni od vremenskih razmer. Funkcija klimatske naprave pa ni le v uravnavanju temperature (tudi za vsakega potnika posebej), pač pa zna regulirati tudi vlažnost in s filtri poskrbeti tudi za čistejši zrak.

Današnje nove generacije voznikov pravzaprav ne vedo več, kako smo včasih hladili avto, pa jih spomnimo. Z vrtenjem smešne ročice na vratih se je stranska šipa spustila v vrata in obratno, čudežno vrnila na svoje mesto. Danes to počnejo gumbi, ki delo opravijo električno (tudi ta sistem pa je star toliko kot klima v avtomobilih), pa še to zaradi plačila instant hrane v drive-inu ali paradiranja po kakem specifičnem naselju naših mest.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
shark91126.03.2024 14:42
Dober, zanimiv članek! Tole glede usmeritve zraka v telo in posledično vnetja mišic in živcev je pa full relativna zadeva...meni osebno to full paše in nimam popolnoma nobenih problemov, tudi če mi klima 5 ur piha direktno v telo...drugi pa zbolijo že po 5 minutah pihanja...tudi klimo imam vedno na minimum temperaturi ne glede na to ali je zunaj 25 ali pa 40+ stopinj....
macolar26.03.2024 14:46
Včasih se starost vpraša kaj je počela mladost.
kolesarxy26.03.2024 17:11
Ne še Shark, ne še. Vprašanje če bo vedno tako. So pa bili tudi avti, kjer se se je na vratih samo trikot šipa odprla in je zrak pritekal v avto. Drugače pa Arabci vozijo z odprtimi šipami, pa imajo klimo.
alfafil26.03.2024 18:05
V Južni Afriki tudi. Meni EMŠO ne dovoli, ne odprto okno, ne klimo direkt v telo.
shark91126.03.2024 19:30
Jaz sem samo napisal kaj meni ustreza, ne rabite tako delati kot jaz :) Sicer pa ne nabijam ventilatorja, torej klima na minimum + ventilator na minimum (razen ob močnem soncu) + usmerjeno v telo...ne ustreza pa to vsakemu, čisto jasno...
kolesarxy26.03.2024 20:20
Shark, saj sem rekel, ne še, ne še, zaenkrat še ne vpliva nate.
aichi27.03.2024 01:56
Mogoče sem premalo razložil, mišljeno je seveda to, ko si folk napali klimo na polno, to kar Shark razlaga, je edino smiselno in pravilno.
kolesarxy27.03.2024 06:18
Edino pravilno pa menda ni da piha v telo. To da pa ventilator ni na polno in klima ne na minimumu pa seveda je početje normalnega.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija