Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Mini križanec na elektriko
Opel Mokka E Ultimate
Mini križanec na elektriko
Mini križanec na elektriko
02.04.2024 12:20

Opel Mokka E je še eden izmed Stellantisovih elektrificiranih, sicer v osnovi bencinskih avtomobilov. Križanec ponuja predvsem prijetno vožnjo, le zmerno veliko baterijo in samosvoj, beri zanimiv karakter.

Jure Urbančič Jure Urbančič
Osnovna cena: 37.090
Cena testnega vozila: 40.090
Zadržali so Oplovsko obliko in Oplov karakter
odlični žarometi
udobno vzmetenje
prijetna notranjost
odlični sprednji sedeži
prijetna vožnja
Prostornost zadnje klopi in dostop do nje
mejno uporaben doseg pri vožnji po avtocesti

Opel Mokka je mali križanec, ki nas osvaja s prijetno obliko in posebno Oplovo noto. Samo poglejte rob strehe, ki pada nazaj proti prtljažnim vratom. Tu se moramo obregniti v prvo Mokkino slabost. Padajoča streha in majhnost avtomobila pogojujeta vstop na zadnjo klop, ki je precej utesnjen. Manj težav bo, ko ste enkrat na klopi, a večje osebe boste z Mokko E težko prevažali. V prvi vrsti zato ni  težav niti s prostorom za glave, niti po širini. Sedeži so izjemno udobnim, četudi gre za relativno majhen avto. Pri naši različici so stikala ob robu skrivala podrobne nastavitve voznikovega sedeža in celo masažo. Če se vrnemo na zunanjost, maska je v Oplovi družinski podobi, dvobarvna zunanjost je zelo prijetna. Še namig, Izberite barvo, ki bo mogoče bolj avanturistična. Velika kolesa z debelimi pnevmatikami ustvarjajo dobro protiutež zadržani celokupni dolžini in širini avtomobila. Mokka E je simpatična. Ne daje vtisa premajhnega avtomobila, ravno prav je široka in kompaktna. 

Mini križanec na elektriko

Med posebnosti notranjosti moramo omeniti še znano Oplovo razporeditev stikal, ki podpirajo preostale nastavitve preko centralnega zaslona. Obenem pa nam konzervativcem olajšajo rokovanje z avtomobilom. Izbiro voznega programa so prepustili že znanim stikalom iz Stellantisove zakladnice. Tu vam žal ne moremo pokazati prav nič, kar niste prej videli pri Citroenu, električnem Jeepu ali Peugeotu. Zato pa so za predstavitev informacij na sredinskem zaslonu in tistemu pred voznikom namenili bolj zadržano oblikovno podobo. Tako se sklada z Oplovo drugačnostjo znotraj koncerna. Količina podatkov je zadovoljiva, navigacija bi lahko bila hitrejša. Enako preostanek baterije na cilju poti. A ta zamera ne velja samo za Opla. Med dodatnimi paketi priporočamo tehnološkega z naprednimi pomočniki za parkiranje in odličnimi LED matričnimi žarometi. Prav ste prebrali za 1200 evrov vam pri Oplu ponudijo delček premijskega razreda. Delujejo nadvse prijetno in zagotavljajo izjemen občutek varnosti za tiste, ki so veliko na poti ponoči. Res je razveseljivo, da tudi pod novim vodstvom niso pozabili na dolgoletne Oplove prednosti. 

Mini križanec na elektriko

Vrtljive gumbe za ventilacijo ohranili na najbolj logičnem mestu. Enako ima Mokka E Ultimate tudi gretje sedežev na logičnem mestu. Poglejte stikala na volanskem obroču, na starinski način, ampak izjemno učinkovito in prijetno. Tudi črna streha našega testnega avtomobila je dodala droben dodatek k prijetnemu bivanju. Pretiravamo? Niti ne, ampak nismo še omenili, da težko najdete luči, ki bi osvetlile zadnji del kabine. Tudi stikalo za prtljažna vrata je vse prej kot prijazno. Prostor za polnjenje telefona je malo premajhno za največje primerke sodobnih čudes.

Mini križanec na elektriko

Baterija nudi kapaciteto 50 kWh. Nič novega za celo serijo Stellantisovih električnih avtomobilov, ki imajo enak pogonski sistem. S 100 kW električnim agregatom spada med srednje motorizirane električarje. Za velikost in namembnost vsekakor dovolj. Več o moči agregata in prenosu moči na cesti v nadaljevanju. Poraba električne energije je seveda odvisna od načina vožnje. Brez težav smo ob malo bolj zadržanem načinu vožnje dosegali povprečja med 16 in 18 kWh na 100 prevoženih kilometrov. Kar ob uporabni kapaciteti baterije znese malo manj kot tristo kilometrov. Ob izjemno neugodnih zunanjih temperaturah in višji porabi na robu dvestotih kilometrov. Sama elektronika nudi le zmerno pravilno predvidevanje baterije. Zato boste na fotografijah videvali dosege preko tristo kilometrov, kar Mokki E potem v praksi ne gre tako gladko od koles. To pomeni, da boste vedno želeli več rezerve, kot jo nujno potrebujete. Sploh pri poteh v dele sveta, kjer ni mogoče kar tako polniti avtomobila. Mokka E je seveda primarno namenjena mestni in primestni vožnji. Če ga lahko polnite tako doma kot v službi, vas to naj sploh ne gane. Ko smo jo pognali po makadamu do vikenda, bi preko noči z 220V brez težav zagotovili dovolj polno baterijo za pot nazaj v dolino. Navzdol seveda tudi Mokka E ne troši prav veliko.

Mini križanec na elektriko

Mokkina zasnova je pravzaprav zasnova običajnega avtomobila, platforma ni namensko električna. Vzmetenje zato deluje kot mora, udobje tvorijo velike in debele pnevmatike, blažilniki in vzmeti, ki avto umirijo, a ne stresajo. Pri hitrejši vožnji se pokaže močan agregat z 260 Nm navora. To je številka, ki so jo včasih poznali le trilitrski šestvaljniki. Kaj to pomeni? Avtomobil je močno poskočen, pri grobih premikih stopalke za plin pnevmatike kljub elektronskemu nadzoru velike pnevmatike  nemočno grabijo v moker asfalt. Ne počnite tega v ovinkih, ker boste zaplužili naravnost v rob ceste. Neotesano in hitro neprijetno.

Mini križanec na elektriko

Opel Mokka E Ultimate je električar, ki ponuja precej drugačen oblikovni značaj od ostalih Stellantisovih produktov. Je enostavna za uporabo, ne preseneča s čudnimi lastnostmi, nima veliko prostora na zadnji klopi. Ima odlične sedeže in žaromete. Rokovanje uspe tudi tistim, ki avtomobila niso kupili že desetletje ali več. Ni v vrhu glede vseh lastnosti, gledamo seveda z zornega kota električnih avtomobilov. Njena bencinska različica bo vsekakor našla veliko več kupcev. Cenovno  električarji žal niso ravno dostopni, bodimo realni. Mokko E žal pesti še dejstvo, da tudi bistveno večji avtomobili počasi niso več neskončno dražji. V kombinaciji z predstavljenimi dobrimi lastnostmi pa utegne vseeno prepričati nekaj električnih navdušencev.

 

Tehnični podatki
Motor: število motorjev - 1, sinhroni; moč -100 kW (136 KM) ; navor - 260 Nm;
Baterija:; kapaciteta (bruto) - 50 kWh; kapaciteta (neto) - 45 kWh; moč polnjenja (AC) - 7,4 kW; čas polnjenja (20%-80%, AC) - 4 ure in 30 min ; moč polnjenja (DC) - 50 kW; čas polnjenja (20%-80%, DC) - 58 minut;
Karoserija: križanec; segment - B; število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4151 mm x 1790 mm x 1.523 mm; medosna razdalja - 2557 mm; kolotek spredaj - 1548 mm; kolotek zadaj - 1548 mm;
Zmogljivosti: pospešek - 9 sekund do 100 km/h; najvišja hitrost - 150 km/h; poraba - 17,4 kWh/100 km; doseg - 324 km;
Podvozje: zavore - kolutne spredaj; gume spredaj in zadaj - 215/55R18; obračalni krog - 11,1 m;
Mase: masa - 1498 kg; nosilnost - 517 kg ; skupna dovoljena masa - 2015 kg;
Notranje mere: prtljažnik - 310 litrov;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Makaronar02.04.2024 12:52
Res me zanima kaj je razlog, da proizvajalci še vedno tiščijo to "piano" plastiko v notranjost? Itak izgleda zelo cheap, ko pa je na njej polno prahu ali pa prstnih odtisov je pa itak katastrofa.
shark91102.04.2024 13:09
Mene isto zanima glede te obupne piano plastike...pa komu je to sploh všeč??
skrivo02.04.2024 17:20
Meni je všeč, če je spucana :)
© Copyright 1999-2023 Avtomanija