Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Naftarski Majkeb'r
Texaco Doodlebug
Naftarski Majkeb'r
Naftarski Majkeb'r
03.04.2024 17:24

Težko je najti pravi prevod za eksotični ameriški tovornjak cisterno izpred skoraj 100 let.

Artur Švarc

Texaco Doodlebug ali tudi Diamond T Doodlebug je bil futuristični ameriški tovornjak za prevoz goriva. Sama oblika je povsem geometrijska, rahlo sploščena polovica cilindra, s kabino spredaj, zlito s preostalim delom. Imenovan tudi »pila« ali »štruca kruha« je bila ta cisterna zelo nenavadna že na prvi pogled, brez pokrova motorja, brez blatnikov, z neznatnim odbijačem. Vetrobransko steklo je bilo narejeno iz ukrivljenega stekla, kar je bilo za tiste čase zelo napredno. V višino je Doodlebug meril le 1,8 metra, kar je bilo nenavadno že za tiste čase, kaj šele danes.

Karoserijo je izdeloval Heil Trailer v Fort Payneu v Alabami, kjer je v muzeju še vedno mogoče videti fotografije proizvodnje, šasijo pa so priskrbeli pri Diamond T. Cisterna je bila prvič prestavljena januarja 1933, o sami mehaniki pa se lahko le ugiba, saj točnih podatkov ni. Najverjetneje je, glede na šasijo, Kebra poganjal Herculesov šestvaljnik, nameščen zadaj. Sklopka in menjalnik sta se premikala s stisnjenim zrakom, v motornem predelu pa je bil nameščen mikrofon, ki je prenašal zvok k vozniku v kabino, da je ta vedel, kdaj mora prestaviti.

Doodlebug je bil del vizualne prenove naftnega giganta Texaco. V sklopu tega projekta je nastal tudi slavni Texacov logo  s petkrako zvezdo, Doodlebuga pa je narisal Bel Geddes s svojo oblikovalno ekipo. Rdeče obarvana hroščata povkeka bi morala postati prepoznavni del Texaca, a je bilo narejenih zelo malo primerkov, po nekaterih virih le šest, pravi odgovor pa se je izgubil v času.

Pred slabim letom se je podviga izdelave neke vrste replike lotil Chad Hiltz, bolj znan kot Bad Chad, njegov napredek pa lahko spremljate na Youtubeu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija