Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Toyota napoveduje motorno revolucijo
Toyota
Toyota napoveduje motorno revolucijo
Toyota napoveduje motorno revolucijo
10.06.2024 17:01

Japonski velikan se zdi v svojih napovedih elektrifikacije še najbolj pragmatičen in napoveduje novo generacijo štirivaljnikov.

Artur Švarc

Konec maja so predstavili prve informacije o novi generaciji motorjev z notranjim zgorevanjem, šef tehnološkega oddelka, Hiroki Nakadžima, pa je za Automotive News razkril nove informacije. O novih 1,5- in 2-litrskih štirivaljnikih je povedal, da bodo, v primerjavi z aktualno generacijo, povsem drugačni. Ker pogon z gorivnimi celicami ni zares zaživel, so Japonci neuspešni model Mirai in njegov razvoj uporabili za analizo in se naučili več o toplotni učinkovitosti motorja.

Nakadžima ni razkril točnih številk o učinkovitosti, a Toyota je dosegla 40 % že pred leti, Nissan naj bi s svojo e-Power tehnologijo prišel do 50 %, Mazda pa je prav tako obrnila ploščo in vrnila slavni rotacijski motor kot podaljševalnik dosega.

Novi motorji bodo po razlagi Nakadžime imeli krajši hod batov, kar je bila zelo težko dosegljiv cilj. Ti štirivaljniki bodo vsi manjši in bodo omogočali nižji sprednji del avtomobila, kar bo spet izboljšalo pretok zraka in aerodinamično učinkovitost. Zmanjšanje navora pri tem bodo kompenzirali s takojšnjim priklopom električnega motorja – vsi novi ICE so prvenstveno mišljeni kot hibridi.

Prvi avtomobili z novimi motorji bodo na cestah okoli 2027. Ne bodo kurili le fosilnih goriv, ampak tudi biogorivo, vodik in celo sintetični bencin. Nakadžima je še poudaril, da ima nova generacija motorjev na voljo še veliko inženirskih trikov, s katerimi se lahko igrajo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs10.06.2024 17:36
Če mene vprašate, je stvat mesecev, morda 1leta, da bo EU komisija revidirala svojo sfaljeno odločitev in dala ven rešitev, ki bo dopuščala tudi ICE. Grem stavit.
skrivo10.06.2024 20:26
Jjs, to že sedaj dopušča, saj so bio in e-goriva izjema, tudi mašina na vodik je lahko. Nič se ne bo prepovedalo z letom 2035, nič ne rabiš stavit, to so tik pred sprejetjem poštimali. Samo radi bi zmanjšali porabo nafte in odliv teh naftnih miljard iz EU, saj si bio in e-goriva lahko sami naredimo v EU in bo denar tu ostal, pa čeprav so procesi pridobivanja sintetičnih goriv neučinkoviti. Vožnja na štrom bo pač najcenejša, a kdor bo želel na mašino, mu ne bo noben prepovedal. Vse to kar Toyota sedaj na ves glas bluzi, dobro vedo tudi vsi ostali, sam pri Toyoti se delajo najbolj pametne, čeprav je jasno, da so z avti na vodik v luno lajali, pa solid state baterije za vsoje hibride že tudi 10 let obljubljajo, a niso razvili še ničesar. Če Kitajci ne lažejo, imajo že danes bolj varčnega hibrida od vsega kar Toyota lahko ponudi.
alfafil11.06.2024 13:52
Jaz zame trenutno ne najdem nič kaj bolj uporabnega od Toyotinega hibrida.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija