Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zadnji od svojih in zadnji s 333
Prenova: VW Golf R
Zadnji od svojih in zadnji s 333
Zadnji od svojih in zadnji s 333
01.07.2024 14:34

Golf R je zadnja različica Volkswagnovega Golfa 8.5, ki je še manjkala ob aktualni prenovi.

Artur Švarc

Novi žarometi in novi odbijači so dovolj, da najmočnejšega Golfa pospremijo v njegovo naslednjo in tudi poslednjo fazo. Omejena posebna serija pred prenovo je že imela motor z 245 kW (333 KM), od zdaj naprej se s številko 333 ponašajo vsi Golfi R, pred tem pa je 2-litrski TSI za R razvijal nekaj manj, 320 konjičev. Prvi primerki bodo dobavljeni septembra.

2-litrski TSI in 4Motion štirikolesni pogon sta dovolj za dvig srčnega utripa. Že brez opcije Akrapovičevega R Performance izpušnega sistema reč deluje udarno – dovolj je, da se gumb za zagon drži več kot sekundo in pol brez pritiska stopalke zavore, potem pa ob pritisku štirje valji zadonijo še posebej glasno, prosti tek pa se zavrti na 2500 vrtljajev. Edini menjalnik na voljo je DSG.

Sprednji žarometi so del nove podobe, ki jo srečujemo že od začetka prenove. LED Plus osvetlitev in modri rob, ki teče po celotni širini nosu, izdajata specifični R videz. Za dodatno potrditev so tu še matirana ogledala iz kroma in črka R na boku. Standardno je avto obut v 18-palčna kolesa, R Performance pa ima 19-palčna. Obe velikosti koles imta specifičen nov dizajn. Na zadku je večji spojler, čisto na dnu pa štiri izpušne cevi.

Zadnji od svojih in zadnji s 333

Golf R, ki bo na nekaterih trgih na voljo tudi kot Variant, ima končno hitrost 250 km/h. Kombilimuzinska izvedba do stotice ustreli v 4,6 sekunde, karavan pa potrebuje dve desetinki več. Z R Performance paketom je omejevalnik prestavljen na 270 km/h.

Golf R ima serijsko DCC prilagodljivo vzmetenje, dodan je Eco vozni način in tudi način Comfort je nastavljen na novo. Na volanu je še vedno gumb R (Race), pa tudi volan je ostal star s klasičnimi gumbi, medtem ko imajo ostali prenovljeni Golfi kapacitativne. Način Special je narejen za drvenje po Nurburgringu, Drift pa pove dovolj že sama beseda. V teh dveh načinih je DSG prav tako postavljen v ročni način prestavljanja, ki v višjo ne bo prestavil niti, ko vrtljaji dosežejo zgornjo mejo. Za opozarjanje je v digitalnih instrumentih posebna osvetljena črta. Na osrednjem zaslonu je tudi merilnik G-pospeškov in GPS časovni merilnik za čase kroga. Prikazuje se še ostala telemetrija, od temperature menjalnika do razporeditve navora na vsa štiri kolesa. Tu je seveda vektorsko usmerjanje navora, ki lahko na zunanja kolesa v ovinku preusmeri tudi vseh 100 % navora na eni osi.

Zadnji od svojih in zadnji s 333

Med opcijami najdemo karbonske elemente v notranjosti in črka R je odtisnjena na sedeže in drugod po notranjosti. Golf R bo še naprej na voljo tudi z vlečno kljuko in lahko vleče do 1900 kilogramov težko prikolico, a le pri karavanski različici.

Med R-i je tudi posebna različica Black Edition, črna kot le kaj. 19-palčna kolesa z imenom Estoril, zavorne čeljusti, izpušne cevi in črka R so vse v črni barvi. Black Edition je serijsko opremljen z R Performance paketom.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even7701.07.2024 15:29
Če se dovoli, bi skromno dodal tono dva opravka k spremnemu besedilu - k sreči in pameti je vsaj Golf R (ob še nekaterih modelih v koncernu) vendarle OHRANIL prav KAPACITATIVNA volanska stikala, vse drugo pa je šlo na staro izvedbo le-teh. In popravek št. 2 - vlečno kljuko je Golf R vse doslej že imel. In, kot je bilo doslej, bo tuid odslej - SAMO kot Variant. Novega ni s tem torej nič, razen. žal. te nepotrebne "prenove", Ja, del te so tudi žarometi - že vse doslej so bili (lahko) kot IQ.LIGHT, le da imajjo dsslej možnost ZGOLJ ene same parabole in nič več lepo ppsebej za kratek in dolgi snop. Napredek?
SimonsenPlus01.07.2024 15:47
Uredništvo? Če je tole res, kar piše 7even77, se lahko bralci zamislimo…
shark91101.07.2024 16:02
7even77, to da je, (po tvojem) "k sreči in pameti" ohranil kapacitivna stikala, je samo tvoje subjektivno mnenje, ki nima veze z realnostjo (torej da nas velika večina želi klasična mehanska stikala)...podobno bi si jaz pri tem Golfu recimo želel ročni menjalnik, ker se mi zdi bolj zabaven za vožnjo...
Gjarc01.07.2024 16:07
Tudi sam bi imel raje tukaj klasičen ročni menjalnik kot pa dsg. Tako kot klasična stikala
7even7701.07.2024 16:41
Je res, @Simonsen. Žal ali pa ne, kakor komu. Menjalnik, @Shark, pa nima toliko vez s stikali in obtatni, kot moje (subjektivno) mnenje na podlagi (večkratnih) izkušenj z već voziiki in znamkami tega koncerna. Spet žal ali k sreći, kakor komu. Kot pri menjalniku- se je pać treba vendarle počasi soočiti z dejstvom, zakaj gredo eni vztrajno v pozabo in zakaj se drugi nezadrźno širijo.
7even7701.07.2024 16:50
Pamet ob stikalih pa sem navtgel zato, ker mi je bilo to konstantno novinarsko hakljanje, kako preobčutljiva da so, že domala smešno. Dajte se samo za hip vprašati ali res volan kdaj držite tako, da omate dlani obrnjene navznoter in na stikalih? Pravvzato namreč gre. In ob taki pooziciji dlani, ki je povsem nenaravna, pa “nehote” aktiviraš in dotično občutljivo ali pa povsem navadno, mehansko stikalo. Zato sem podal svoje “subjektivno” mnenje n tej ravni, kar pa ima, v resnici, kar precej skupnega z relanostjo.
7even7701.07.2024 17:48
Hvala seveda uredništvu - za nekatere že opravljene vsebinske popravke (je pa še nekaj prostora zanje…) ob hkratnem mojem opravičilu za izažena mnenja in tudi zatipke (vožnja na avtobusu je lahko zelo neudobna in tudi tresti zna precej konkretno).
darker02.07.2024 08:12
Lepo! Sploh Igorjeve trobente:)
© Copyright 1999-2023 Avtomanija