Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Taksi z rekordnim številom kilometrov
Mercedes-Benz
Taksi z rekordnim številom kilometrov
Taksi z rekordnim številom kilometrov
07.07.2024 21:12

Obstaja določen razpon števila kilometrov, ki jih prevozi večina avtomobilov v svojem življenju, obstajajo pa tudi posamezni primerki, ki pri tem močno izstopajo. Eden izmed rekorderjev se nahaja na Kanarskih otokih.

Urša Prosenjak

Avto z izjemno kilometrino je taksi, gre pa za podaljšano različico W123 Mercedesa 240 D. Potike prevaža po otoku že od leta 1988, hkrati pa se lahko pelje do sedem ljudi. Poganja ga dizelski motor z močjo 72 konjev, povezan s petstopenjskim ročnim menjalnikom. Svojo taksi službo opravlja dobesedno neprekinjeno, uporabljajo ga namreč v treh izmenah po osem ur, kar nanese na 700 kilometrov dnevno. Na števcu ima že 7 milijonov prevoženih kilometrov.

Seveda nima več vseh originalnih delov. Glede na število prevoženih kilometrov potrebuje tedenske menjave olja, vzdrževalni servisi pa so tudi pogostejši kot pri povprečnih avtomobilih. Doživel je že menjavo motorja, pripravljen pa je tudi nadomestni motor, če bi bilo to potrebno. Leta 2008, ko je bil v službi že dvajset let, se je podjetje odločilo za temeljito obnovo, s katero bi postal paradni konj podjetja. Takrat je imel na števcu 3,8 milijona kilometrov, število pa se je do danes skoraj podvojilo. Pri obnovi so posodobili voznikov sedež in volan, sedeži za potnike pa so dobili novo oblazinjenje in prevleke. Karoserija je dobila nekaj ojačitev, zamenjane so bile tudi zavore.

Po sedmih milijonih prevoženih kilometrov se Mercedes še ne bo upokojil. Nasprotno, na Kanarskih otokih se že pripravljajo na praznovanje naslednjega mejnika, ki ga bo dosegel.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
shark91108.07.2024 10:04
Zakaj potrebuje tedenske menjave olja, po kakšni logiki?
klemens08.07.2024 10:22
Intervali menjave olja so bili v tistem času na 5.000 km.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija